Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 866]

Amoniaczki ciasteczka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Amoniak, czyli wodorowęglanem amonu to środek spulchniający, który sprawia, że ciasteczka są kruche i chrupiące. Dla wielu są wspomnieniem dzieciństwa i babcinych wypieków, dla mnie również :)

Amoniaczki ciasteczka

Składniki:

Amoniaczki ciasteczka

 

Sposób przygotowania:

Amoniaczki ciasteczka

ETAP 1:

Amoniaczki ciasteczka
Jajka rozmącić z cukrem, śmietaną i amoniakiem.

Mąkę przesiać i posiekać razem z margaryną. W osobnej misce rozmącić 2 jajka i żółtko z cukrem, śmietaną i amoniakiem.

ETAP 2:

Amoniaczki ciasteczka
Do mąki z posiekaną margaryną wlać płynne składniki.

Płynne składniki wlać do mąki i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4 mm i wycinać dowolne kształty.

W trakcie wałkowania można podsypywać ciasto niewielką ilością mąki. Białkiem smarować wierzch ciasteczek i posypywać cukrem kryształem.

Przekładać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując niewielki odstęp.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 15 min w zależności od wielkości. Smacznego :)