Sposób przygotowania:
Amoniaczki ciasteczkaETAP 1:
Mąkę przesiać i posiekać razem z margaryną. W osobnej misce rozmącić 2 jajka i żółtko z cukrem, śmietaną i amoniakiem.
ETAP 2:
Płynne składniki wlać do mąki i zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4 mm i wycinać dowolne kształty.
W trakcie wałkowania można podsypywać ciasto niewielką ilością mąki. Białkiem smarować wierzch ciasteczek i posypywać cukrem kryształem.
Przekładać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując niewielki odstęp.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec przez około 15 min w zależności od wielkości. Smacznego :)
SylaUla