Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Amoniaczki z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasteczka z dodatkiem amoniaku są bardzo kruche i smaczne. Łatwe i szybkie do zrobienia. Smacznego.

Amoniaczki z czekoladą Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Amoniaczki z czekoladą

 

  • 1,5 szkl mąki tortowej
  • 15 dag masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 białko
  • 3-4 łyżki kropelek czekoladowych
  • cukier trzcinowy

Sposób przygotowania:

Amoniaczki z czekoladą
Amoniak wymieszać ze śmietaną i żółtkami. Mąkę przesiać, dodać starte na tarce o dużych oczkach zimne masło, cukier puder, połączyć ze śmietaną, posiekać. Następnie wsypać kropelki czekoladowe i zagnieść ciasto. Rozwałkować i foremką wykrawać ciasteczka.

Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, posmarować białkiem i posypać trzcinowym cukrem. Blaszkę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor. 
Amoniaczki z czekoladą
Do mąki dodać starte na tarce zimne masło
Amoniaczki z czekoladą
Połączyć z cukrem pudrem i śmietaną wymieszaną z amoniakiem i żółtkami, posiekać.
Amoniaczki z czekoladą
Wsypać kropelki czekoladowe i zagnieść ciasto.
Amoniaczki z czekoladą
Następnie rozwałkować i foremką o dowolnym krztałcie wykrawać ciasteczka.
Amoniaczki z czekoladą
Ułożyć na przygotowanej blaszce, posmarować białkiem, posypać cukrem.