alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Amoniaczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Lekkie i kruche ciasteczka z dodatkiem amoniaku.

Amoniaczki

Składniki:

Amoniaczki

 

  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 250 g margaryny
  • 50 g cukru pudru
  • 3/4 szkl kwaśnej śmietany
  • 4 żółtka
  • 2 kopiaste łyżeczki amoniaku
  • białko do posmarowania
  • cukier do posypania

Sposób przygotowania:

Amoniaczki
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimną margarynę i posiekać nożem. Zrobić wgłębienie i do środka dodać cukier puder, żółtka i śmietanę wymieszaną z amoniakiem. Zagnieść ciasto, włożyć do woreczka foliowego i schładzać z 3-4 godziny w lodówce. Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Za pomocą foremki wykroić ciasteczka. Z góry posmarować białkiem i obsypać cukrem perlistym, kryształem lub trzcinowym. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 st około 10-15 minut do zrumienienia.