ewe996

ewe996

Kucharz
[Przepisów: 10]

Ciasteczka amoniaczki

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 50
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Mięciutkie ciasteczka, które leżą im dłużej tym są lepsze. Tradycyjne z powidłem są najlepsze :) Łatwa receptura która przeszła z babci na wnuczkę :)

Ciasteczka amoniaczki

Składniki:

Ciasteczka amoniaczki

Ciasteczka

  • pół kilo mąki
  • 15 dkg masła
  • 20 dkg cukru pudru
  • 3 żółtka
  • zapach cytrynowy
  • 1 dkg amoniaku
  • 2 łyżki śmietany

Dodatkowo

  • duży słoik powidła śliwkowego

Sposób przygotowania:

Ciasteczka amoniaczki
Mąkę przesiać na stolnicę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Miękkie masło dodać do mąki, posiekać. Dodać żółtka z cukrem, cukier puder, zapach cytrynowy ( lub waniliowy ) amoniak oraz śmietanę i wyrobić ciasto.

Dobrze wyrobione ciasto wstawić do chłodu na około godzinę. Chłodne ciasto cienko rozwałkować i wycinać kółeczka z literatki oraz kieliszka. Piec ok. 15-20 minut .

Przesmarowywać powidłem i układać do kartonowego pudełka. Ciasteczka odstawić na minimum 12 godzin do zmięknięcia.