Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Andruty z masą Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo szybka w przygotowaniu słodkość.

Andruty z masą Edzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Andruty z masą Edzi

 

  • 1 paczka andrutów suchych
  • 1 kostka masła
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 50 ml koniaku lub szkockiej (lub 1 żółtko i olejek)
  • 2 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania:

Andruty z masą Edzi
Masło wyjmujemy z lodówki, żeby zmiękło. Do miski wkładamy miękkie masło. Cukier, kakao, cukier wanilinowy i kawę rozpuszczalną przesiewamy przez sitko i dodajemy do masła. Miksujemy, żeby wszystko się dobrze połączyło. Do masy dolewamy alkohol lub w zależności od wyboru opcji dodajemy żółtko i olejek. Całość dokładnie mieszamy i smarujemy wafle, przekładając posmarowane suchymi. Kiedy posmarujemy całość, kładziemy na deskę, przekładamy papierem śniadaniowym i przyciskamy drugą deską i czymś ciężkim. Zostawiamy tak na ok 4 godzinki. Gotowe wafle kroimy w romby.
Andruty z masą Edzi
Do miękkiego masła dodajemy przesiane przez sito cukier, kakao i kawę rozpuszczalną
Andruty z masą Edzi
Mieszamy na jednolitą masę i dodajemy wybrany płyn
Andruty z masą Edzi
Powstałą masą smarujemy wafle i przekładamy suchymi
Andruty z masą Edzi
Przełożony wafel przyciskamy na kilka godzin deseczką i gotowy kroimy w romby

Tagi:

kawa