iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Babeczka jogurtowa o smaku jagodowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Babeczka jogurtowa o smaku jagodowym

Babeczka jogurtowa o smaku jagodowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babeczka jogurtowa o smaku jagodowym

 

  • 2 szt jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 165 g mąki
  • 1 szt kisiel jagodowy
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml oleju

 

Sposób przygotowania:

Babeczka jogurtowa o smaku jagodowym
Przepis na małą foremkę średnica 16 cm - większa forma przepis robimy podwójnie. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno dodając pomału cukier. Następnie dodajemy żółtka z odrobina wody - wymieszane- .Dodajemy pomału mąkę cały czas miksując na wolnych obrotach. Następnie jogurt , resztę mąki cały kisiel i olej. Dobrze mieszamy - miksujemy . Wlewamy ciasto do foremki. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok 40 min.
Babeczka jogurtowa o smaku jagodowym
babka ma lekko fioletowy kolor od kiślu