Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Babeczki francuskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To bardzo szybki deserek dla niespodziewanych gości. Babeczki z połówką brzoskwini smakują wyśmienicie do kawki i herbatki.

Babeczki francuskie

Składniki:

Babeczki francuskie

 

  • 1 rulon ciasta francuskiego
  • 1 puszka połówek brzoskwiń
  • 1 jajko wiejskie
  • gruboziarnisty cukier kandyzowany wg uznania

Sposób przygotowania:

Babeczki francuskie
1. Przygotowałam małe foremki silikonowe, które wylepiłam ciastem francuskim. Foremek silikonowych nie trzeba niczym smarować.

2. Otworzyłam puszkę z połówkami brzoskwiń, wyjęłam owoce i odsączyłam je na sicie. Sok z tych owoców można wypić lub tez wykorzystać do upieczenia innego ciasta.

3. Do każdej wylepionej foremki z ciastem włożyłam połówkę brzoskwini wierzchem do góry.

4. Teraz wycięłam z ciasta francuskiego koła wielkości szklanki. Koła nałożyłam kolejno na foremki z brzoskwiniami. Dokładnie palcami oblepiłam brzegi, aby nie było żadnego otworu.

5. Całe jajko roztrzepałam widelcem, a następnie pędzelkiem posmarowałam wierzch każdej babeczki.

6. Na koniec każdą babeczkę posypałam gruboziarnistym cukrem kandyzowanym.

7. Nagrzałam piekarnik do 200 stopni C i wstawiłam babeczki na około 15 minut.

8. Babeczki z brzoskwinią smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego !



Uwaga: Środek babeczek może być wypełniony różnymi owocami, zależy kto co lubi. Posypka też może być według własnego uznania.

Tagi:

ciastka owoce