cris

cris

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 354]

Vol-au-vent z pianką truskawkową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Błyskawiczny deser,ale pod warunkiem, że mamy w zapasie /gotowe lub upieczone w domu/ francuskie babeczki do nadziewania czyli vol-au-vent.

Vol-au-vent z pianką truskawkową Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Vol-au-vent z pianką truskawkową

 

  • 15 sztuk " foremek" z ciasta francuskiego vol-au-vent/ kupionych lub upieczonych samodzielnie/
  • 15 małych łyżeczek frużeliny truskawkowej
  • 1 białko
  • 3 łyżki cukru
  • 100 g truskawek
  • listki mięty i kilka truskawek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Vol-au-vent z pianką truskawkową
-Umyte, obrane truskawki połączyć z cukrem i zmiksować na gładki mus.-Do musu truskawkowego wbić białko i przy pomocy robota ubijać tak długo ,aż powstanie gęsta, puszysta masa /5-6 minut/. -Gotowy mus przełożyć do rękawa cukierniczego i wstawić na 15 minut do lodówki. -We wgłębienia ciastek francuskich nałożyć frużelinę truskawkową, a następnie wypełnić schłodzonym musem truskawkowym. -Gotowe vol-au-vent przełożyć na półmisek ,ozdobić miętą i kawałeczkami truskawek. Można posypać grubą posypką z cukru. Jeśli okaże się, że pianki truskawkowej jest za dużo można ją przełożyć do pojemnika lub małych kubeczków izamrozić. Otrzymamy pyszne ,delikatne i "chudziutkie" lody truskawkowe. Desre nalezy przygotować tuż przed podaniem,ponieważ dłuższe przechowywanie powoduje,że ciasto nasiaka wilgocią i nie jest już takie smaczne.
Vol-au-vent z pianką truskawkową
Foremki z ciasta francuskiego można kupić gotowe lub upiec samodzielnie.
Vol-au-vent z pianką truskawkową
Mus truskawkowy połączyć z cukrem i białkiem a nastepnie ubić.
Vol-au-vent z pianką truskawkową
Środek wypełnić frużeliną a nastepnie uzupełnić truskawkową piankę i ozdobić kawałeczkami truskawek i listkami mięty.