Sposób przygotowania:
Babeczki francuskie nadziane szpinakiem i nie tylk
1. Przygotowałam świeże liście szpinaku, które umyłam i osuszyłam ręcznikami papierowymi. Potem pokroiłam nożem na drobniejsze części.
2. Rozgrzałam masło i przecisnęłam ząbki czosnku, które dodałam do gorącego masła. Chwilkę podsmażyłam.
3. Do rozgrzanego masła z czosnkiem dodałam świeży szpinak i smażyłam tak długo, aż zrobił się miękki.
4. Następnie wystudziłam szpinak. Ser feta rozgniotłam widelcem i dodałam do szpinaku. Potem wyjęłam suszone pomidory, które pokroiłam w drobna kostkę i dodałam do reszty składników. Całość wymieszałam.
5. Posoliłam i popieprzyłam do smaku.
6. Teraz wzięłam małe foremki silikonowe i ciastem francuskim dokładnie je wylepiłam ( utworzyły się koszyczki ). Napełniłam każdą foremkę farszem szpinakowym, tak do 3/4 wysokości.
7. Teraz wzięłam ser mozzarella, który pokroiłam w drobną kostkę, a potem serem tym posypałam farsz w foremkach.
8. Pokroiłam radełkiem ciasto francuskie na paski i utworzyłam kratkę na każdym koszyczku z farszem.
9. Wstawiłam do gorącego piekarnika do 200 stopni C i piekłam babeczki około 15 - 20 minut.
Smacznego !
2. Rozgrzałam masło i przecisnęłam ząbki czosnku, które dodałam do gorącego masła. Chwilkę podsmażyłam.
3. Do rozgrzanego masła z czosnkiem dodałam świeży szpinak i smażyłam tak długo, aż zrobił się miękki.
4. Następnie wystudziłam szpinak. Ser feta rozgniotłam widelcem i dodałam do szpinaku. Potem wyjęłam suszone pomidory, które pokroiłam w drobna kostkę i dodałam do reszty składników. Całość wymieszałam.
5. Posoliłam i popieprzyłam do smaku.
6. Teraz wzięłam małe foremki silikonowe i ciastem francuskim dokładnie je wylepiłam ( utworzyły się koszyczki ). Napełniłam każdą foremkę farszem szpinakowym, tak do 3/4 wysokości.
7. Teraz wzięłam ser mozzarella, który pokroiłam w drobną kostkę, a potem serem tym posypałam farsz w foremkach.
8. Pokroiłam radełkiem ciasto francuskie na paski i utworzyłam kratkę na każdym koszyczku z farszem.
9. Wstawiłam do gorącego piekarnika do 200 stopni C i piekłam babeczki około 15 - 20 minut.
Smacznego !