Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Babeczki francuskie nadziane szpinakiem i nie tylk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo szybkie i zarazem smaczne babeczki zrobione na wytrawnie. Doskonale nadają się na przekąskę na różne imprezy.

Babeczki francuskie nadziane szpinakiem i nie tylk

Składniki:

Babeczki francuskie nadziane szpinakiem i nie tylk

 

Sposób przygotowania:

Babeczki francuskie nadziane szpinakiem i nie tylk
1. Przygotowałam świeże liście szpinaku, które umyłam i osuszyłam ręcznikami papierowymi. Potem pokroiłam nożem na drobniejsze części.

2. Rozgrzałam masło i przecisnęłam ząbki czosnku, które dodałam do gorącego masła. Chwilkę podsmażyłam.

3. Do rozgrzanego masła z czosnkiem dodałam świeży szpinak i smażyłam tak długo, aż zrobił się miękki.

4. Następnie wystudziłam szpinak. Ser feta rozgniotłam widelcem i dodałam do szpinaku. Potem wyjęłam suszone pomidory, które pokroiłam w drobna kostkę i dodałam do reszty składników. Całość wymieszałam.

5. Posoliłam i popieprzyłam do smaku.

6. Teraz wzięłam małe foremki silikonowe i ciastem francuskim dokładnie je wylepiłam ( utworzyły się koszyczki ). Napełniłam każdą foremkę farszem szpinakowym, tak do 3/4 wysokości.

7. Teraz wzięłam ser mozzarella, który pokroiłam w drobną kostkę, a potem serem tym posypałam farsz w foremkach.

8. Pokroiłam radełkiem ciasto francuskie na paski i utworzyłam kratkę na każdym koszyczku z farszem.

9. Wstawiłam do gorącego piekarnika do 200 stopni C i piekłam babeczki około 15 - 20 minut.

Smacznego !