przejs

przejs

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Książka Kucharska: Wszystkie sposoby na kaszę gryczaną

Babeczki z kaszy gryczanej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Super pomysł na wykorzystanie ugotowanej kaszy gryczanej, gdy zostanie nam z poprzedniego obiadu.

Babeczki z kaszy gryczanej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babeczki z kaszy gryczanej

 

  • 300 g ugotowanej kaszy gryczanej ( czyli mniej więcej woreczek 100 g suchej)
  • 2 młode marchewki
  • 2 jajka
  • 1/2 puszki groszku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Babeczki z kaszy gryczanej
Marchewkę myjemy dokładnie i gotujemy, bez obierania, z odrobiną soli, we wrzątku. Po ugotowaniu odsączamy z wody, lekko studzimy, by nie poparzyć rąk, po czym obieramy ze skórki. Kroimy w niedużą kostkę. Mieszamy z kaszą. Dosypujemy również odsączony groszek, drobno pokrojony szczypiorek oraz wbijamy jajka . Mieszamy Solimy i pieprzymy do smaku. Nakładamy kaszę z dodatkami do papilotek. Nakładamy dużo, z "górką", ponieważ babeczki lekko opadają po wystudzeniu. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut. udekorowane marchewką i szczypiorkiem. Ładnie się prezentują podane z dekoracją z marchewki i szczypiorku. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Babeczki z kaszy gryczanej
Babeczki mogą stanowić samodzielne danie, jak i dodatek do innych dań.