Kasza gryczana – wyrabiana jest z nasion gryki, czyli rośliny z rodziny rdestowatych. Przy tej okazji należy zauważyć, że jako jedyna z kasz nie jest produktem zbożowym. Wyróżniamy dwa główne rodzaje kaszy gryczanej. Są to: kasza gryczana niepalona (zwykła, biała, kremowa, o delikatnym smaku) oraz kasza gryczana prażona (brązowa, orzechowa, o wyrazistym smaku). Spotkamy ją w dwóch stopniach rozdrobnienia (całą i łamaną). Kasza gryczana niepalona dodatkowo występuje w formie drobno łamanej.
Zawartość
Niekwestionowanym walorem kaszy gryczanej jest duża zawartość błonnika oraz białka o wysokiej wartości odżywczej. Znajdziemy w niej także znaczące ilości witamin, takich jak B1, B2, P i PP. Jedząc kaszę gryczaną zniwelujemy niedobory wapnia, fosforu, magnezu jak również jodu, boru, cynku, i miedzi. Kasza gryczana jest doskonałym źródłem kwasu foliowego i dobroczynnych przeciwutleniaczy (rutyny, kwercetyny, pelargonidyny, procyjanidyny). Co ważne, nie zawiera glutenu.
Działanie
Kasza gryczana nie zakwasza organizmu. Ze względu na dużą zawartość błonnika i niski indeks glikemiczny poleca się ją osobom będącym na diecie oraz cukrzykom. Bez obaw mogą spożywać ją także osoby nietolerujące glutenu. Obecne w niej przeciwutleniacze pozytywnie wpływają na pracę układu krwionośnego. Pomagają w leczeniu żylaków i przebarwień. Chronią przed zawałami i udarami. Ponadto spowalniają starzenie się organizmu. Obecne w kaszy gryczanej witaminy B1, B2, P i PP korzystnie działają na układ nerwowy. Uznaje się, że kasza gryczana ma również właściwości antyzapalne i antynowotworowe.
Zastosowanie
Kasza gryczana może być podawana w towarzystwie różnorakich sosów, mięs i warzyw. Świetnie sprawdza się także w roli farszu do pierogów, czy naleśników. Kasza gryczana to niezastąpiony dodatek do gulaszu. Warto z niej przygotować także kotleciki lub roladki. Co ciekawe, ma ona także swoje słodkie oblicze. Możemy z niej przygotować pyszne ciasta oraz placuszki lub podać ją w postaci deseru z owocami.
Zawartość
Niekwestionowanym walorem kaszy gryczanej jest duża zawartość błonnika oraz białka o wysokiej wartości odżywczej. Znajdziemy w niej także znaczące ilości witamin, takich jak B1, B2, P i PP. Jedząc kaszę gryczaną zniwelujemy niedobory wapnia, fosforu, magnezu jak również jodu, boru, cynku, i miedzi. Kasza gryczana jest doskonałym źródłem kwasu foliowego i dobroczynnych przeciwutleniaczy (rutyny, kwercetyny, pelargonidyny, procyjanidyny). Co ważne, nie zawiera glutenu.
Działanie
Kasza gryczana nie zakwasza organizmu. Ze względu na dużą zawartość błonnika i niski indeks glikemiczny poleca się ją osobom będącym na diecie oraz cukrzykom. Bez obaw mogą spożywać ją także osoby nietolerujące glutenu. Obecne w niej przeciwutleniacze pozytywnie wpływają na pracę układu krwionośnego. Pomagają w leczeniu żylaków i przebarwień. Chronią przed zawałami i udarami. Ponadto spowalniają starzenie się organizmu. Obecne w kaszy gryczanej witaminy B1, B2, P i PP korzystnie działają na układ nerwowy. Uznaje się, że kasza gryczana ma również właściwości antyzapalne i antynowotworowe.
Zastosowanie
Kasza gryczana może być podawana w towarzystwie różnorakich sosów, mięs i warzyw. Świetnie sprawdza się także w roli farszu do pierogów, czy naleśników. Kasza gryczana to niezastąpiony dodatek do gulaszu. Warto z niej przygotować także kotleciki lub roladki. Co ciekawe, ma ona także swoje słodkie oblicze. Możemy z niej przygotować pyszne ciasta oraz placuszki lub podać ją w postaci deseru z owocami.