cziku

cziku

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Bagietka z szynką i warzywami na ciepło

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przygotowuję je,gdy na zwykłe kanapki nie mam ochoty. Świetnie smakują na ciepło.

Bagietka z szynką i warzywami na ciepło Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bagietka z szynką i warzywami na ciepło

 

  • 4 podłużne bułeczki lub 2 bagietki
  • 6 plasterków szynki
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 4 ogórki konserwowe
  • 20 dag sera żółtego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 majonezu
  • sól, pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania:

Bagietka z szynką i warzywami na ciepło
Szynkę kroimy na paseczki, ogórki i pomidory na półplasterki. Cebulę obieramy i siekamy w piórka. Żółty ser trzemy na tarce o grubych oczkach lub gdy mamy ser w plasterkach kroimy na drobną kosteczkę. Bułeczki dzielimy na dwie części odcinając górną cześć (gdy mamy bagietkę dzielimy ją tez na połowę na 2 bułeczki) Majonez mieszamy z ketchupem, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dolną połowę bułek smarujemy sosem, następnie układamy szynkę na całej długości,potem pomidory i ogórki na zmianę,smarujemy drugą warstwę naszym sosem, układamy cebulę i posypujemy serem. Zamykamy drugą częścią bułeczki i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (ok.200st) na kilka minut, aż bułeczki będą chrupiące. Smacznego
Bagietka z szynką i warzywami na ciepło
Bułeczki kroimy na połowę
Bagietka z szynką i warzywami na ciepło
tak aby powstał spód i wierz
Bagietka z szynką i warzywami na ciepło
Cebulę kroimy w piórka
Bagietka z szynką i warzywami na ciepło
natomiast pomidory i ogórki w paseczki

Tagi:

sery ser szynka