ilonkowy

ilonkowy

Szef Kuchni
[Przepisów: 60]

Banany w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszny deser dla dużych i małych.

Banany w cieście

Składniki:

Banany w cieście

 

  • dojrzałe banany (dowolna ilość sztuk)

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 całe jajko,
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3-4 łyżeczki cukru
  • 1 płaska łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Banany w cieście
Banany obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż, a następnie na krótsze części.
Z podanych składników przygotowujemy mikserem ciasto i na koniec dodajemy do gęstości mąkę.
Ciasto powinno być dosyć gęste tak, aby dobrze oklejało zanurzane w nim banany.
Banany smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor i podajemy gorące z cukrem pudrem.