Sposób przygotowania:
Banany w migdałowych śpiworkach
Ciasto francuskie kroimy na prostokąty. ( Ich wymiar dobieramy sobie sami , w zależności od tego jak duże chcemy zrobic ciastka ) Banana kroimy wzdłuż , a następnie na pół , tak by powstały 4 kawałki. Na każdym kawałku ciasta kładziemy ukośnie banana (na przekątnej). Posypujemy szczyptą cukru pudru , wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Składamy ze sobą dwa przeciwległe rogi ciasta na bananie i chwilę dociskamy, aby w trakcie pieczenia się nie porozklejały. Powinny powstac nam " śpiworki " Żółtko roztrzepujemy z łyżką wody i smarujemy dokładnie ciasteczka ( ja w tym celu używam silikonowego pędzelka , który sprawdza się rewelacyjnie! ) Pieczemy ok. 15minut w piekarniku nagrzanym do 200-220C. Zdobimy wg. własnego pomysłu! Smacznego!
zewa