kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Banany w rumie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetny deserek bananowy z rumową nutką :)

Banany w rumie

Składniki:

Banany w rumie

 

  • 4 banany
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżka ciemnego rumu
  • olej
  • 10 dkg mąki
  • szczypta soli
  • 145 ml wody
  • 2 łyżki ziarenek sezamu

Sposób przygotowania:

Banany w rumie
Banany obieramy ze skórki i dzielimy każdy z nich na 4 równe części.Teraz każdą z tych części dzielimy wzdłuż na 4 ćwiartki.Wkładamy je do miseczki, wlewamy sok z cytryny,rum oraz wsypujemy cukier.Mieszamy delikatnie by nie zrobić z nich miazgi, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.Z mąki,soli i wody robimy dość rzadkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.Posypujemy ciasto ziarnem sezamu i odstawiamy na 30 minut.Po tym czasie delikatnie mieszamy ciasto.Rozgrzewamy głęboki olej-bardzo mocno.Kawałki bananów zanurzamy najpierw w cieście a potem smażymy 5 minut na oleju póki nie nabiorą złotobrązowego koloru.Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku i już możemy podawać.Smacznego!