Sposób przygotowania:
Beza kawowa z czekoladą i malinami
1.Rozgrzej piekarnik do 150°C. Do miski przelej białka i ubij na pianę. Dodaj cukier powoli dosypując. Ubijaj aż cały cukier się rozpuści. Możesz wziąć trochę mikstury na palec i potrzeć. Jeśli wyczujesz ziarnka cukru to mieszaj dalej, do skutku.
2.Rozpuść kawę w occie winnym i wlej do mikstury. Dodaj mąkę kukurydzianą. Pamiętaj, że piana na bezy powinna być tak sztywna, że nie wypada jak przekręcisz miskę do góry nogami.
3.Wyłóż tacę do pieczenia papierem i łyżką porób bezy. Kształt może być dowolny. Piecz 30 minut po czym zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz kolejne 60 minut. Bezy powinny być kruche i wydawać pusty dźwięk gdy je pukniesz. Wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki i pozostaw je w środku na 3 godziny do wyschnięcia.
4.Zagotuj wodę w garnku a na garnek ustaw szklaną miskę tak by nie dotykała wody wody. Wrzuć do miski połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. Przygotowane bezy polej czekoladą, mascarpone, dodaj maliny i skrop miodem. Całość posyp cukrem pudrem.
2.Rozpuść kawę w occie winnym i wlej do mikstury. Dodaj mąkę kukurydzianą. Pamiętaj, że piana na bezy powinna być tak sztywna, że nie wypada jak przekręcisz miskę do góry nogami.
3.Wyłóż tacę do pieczenia papierem i łyżką porób bezy. Kształt może być dowolny. Piecz 30 minut po czym zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz kolejne 60 minut. Bezy powinny być kruche i wydawać pusty dźwięk gdy je pukniesz. Wyłącz piekarnik, uchyl lekko drzwiczki i pozostaw je w środku na 3 godziny do wyschnięcia.
4.Zagotuj wodę w garnku a na garnek ustaw szklaną miskę tak by nie dotykała wody wody. Wrzuć do miski połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści. Przygotowane bezy polej czekoladą, mascarpone, dodaj maliny i skrop miodem. Całość posyp cukrem pudrem.