reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

SUPERPRZEPIS

Mus marchewkowy z pigwą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Teraz, gdy za oknem mamy szaro- buro i do tego ciągle pada taki deserek może nam nie tylko poprawić humor ale i podnieść odporność.

Mus marchewkowy z pigwą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Mus marchewkowy z pigwą

 

  • 800 g marchewki

 

 

 

  • cukier- tyle ile waży pigwa

 

 

 

  • łyżeczka cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Mus marchewkowy z pigwą

pigwa

Mus marchewkowy z pigwą
ważymy pigwę i tyle ile waży to tyle przygptowujemy cukru

Pigwę myjemy i cieniutko kroimy w plastry., przekładamy do słoiczka i zasypujemy cukrem- odstawiamy na minimum 12 godzin, co pewien czas potrząsamy, aż cukier się cały rozpuści.

Syrop przelewamy do pojemnika z miarką

mus

Mus marchewkowy z pigwą
wlewając żelatynę uważamy żeby nie zrobić tego za szybko

Marchewkę i jabłko przepuszczamy przez sokowirówkę.

Dolewamy do syropy- ma być 0,5 litra



Żelatynę zalewamy 3-4 łyżkami soku i odstawiamy na napęcznienia, potem podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, aż cała się rozpuści, na końcu dodajemy cynamon.

uwaga! bardzo szybko się przypala!

Żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do soku przez cały czas mieszamy.

Odstawiamy do lekkiego stężenia.

śmietana

Mus marchewkowy z pigwą
śmietanę mieszamy delikatnie, żeby mus nie stracił na swojej puszystości

Gdy sok zaczyna się ścinać, ubijamy na sztywno śmietanę.

Połowę dodajemy do soku i dokładnie ale delikatnie łączymy.

Mus przekładamy do salaterek i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Do drugiej części śmietany dodajemy łyżeczkę cukru pudru , ucieramy przez chwilę i dekorujemy mus.

Od razu podajemy

Smacznego:)