Sposób przygotowania:
Mus marchewkowy z pigwąpigwa
Pigwę myjemy i cieniutko kroimy w plastry., przekładamy do słoiczka i zasypujemy cukrem- odstawiamy na minimum 12 godzin, co pewien czas potrząsamy, aż cukier się cały rozpuści.
Syrop przelewamy do pojemnika z miarką
mus
Marchewkę i jabłko przepuszczamy przez sokowirówkę.
Dolewamy do syropy- ma być 0,5 litra
Żelatynę zalewamy 3-4 łyżkami soku i odstawiamy na napęcznienia, potem podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, aż cała się rozpuści, na końcu dodajemy cynamon.
uwaga! bardzo szybko się przypala!
Żelatynę wlewamy cienkim strumieniem do soku przez cały czas mieszamy.
Odstawiamy do lekkiego stężenia.
śmietana
Gdy sok zaczyna się ścinać, ubijamy na sztywno śmietanę.
Połowę dodajemy do soku i dokładnie ale delikatnie łączymy.
Mus przekładamy do salaterek i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Do drugiej części śmietany dodajemy łyżeczkę cukru pudru , ucieramy przez chwilę i dekorujemy mus.
Od razu podajemy
Smacznego:)
Jagodowa
reanja
dziękuje:)
ja jeszcze robię dżem i syrop- oba warte wypróbowania :)