Sposób przygotowania:
Ptysie z czekoladą, malinami i truskawkami
1.Rozgrzej piekarnik do 200°C. Przesiej mąkę i sól. Do garnka wlej wodę, dodaj masło i zagotuj. Zdejmij z ognia i wsyp mąkę. Wymieszaj aż masa będzie odchodziła od brzegów. Wstaw na ogień i podgrzewaj ciągle mieszając przez 2 minuty. Zdejmij z ognia i wbij pojedynczo jajka ciągle mieszając, najlepiej mikserem aż uzyskasz gładką masę.
2.Na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem ułóż 12 porcji ciasta. Piecz przez 25-30 minut aż wyrosnął i staną się złociste. Wyjmij je z piekarnika i podziob widelcem żeby uwolnić zgromadzoną w środku parę. W małym garnku rozgrzej śmietanę, zdejmij z ognia i wrzuć czekoladę. Mieszaj aż się roztopi.
3.Wstaw na mały ogień i podgrzewaj przez minutę. Odstaw na później. Mascarpone wyłóż na sito i pozwól by wypłynęła z niego woda. Przerzuć do miski i dodaj skórkę z pomarańczy, kwaśną śmietanę i miód. Wymieszaj.
4.Upieczone ptysie przetnij na pół. Wypełnij miksturą z mascarpone, dodaj maliny i przykryj. Wyłóż na tacę i polej czekoladą. Truskawki przekrój na pół i połóż na górze ptysia. Posyp cukrem pudrem.
2.Na blachę do pieczenia, wyłożoną papierem ułóż 12 porcji ciasta. Piecz przez 25-30 minut aż wyrosnął i staną się złociste. Wyjmij je z piekarnika i podziob widelcem żeby uwolnić zgromadzoną w środku parę. W małym garnku rozgrzej śmietanę, zdejmij z ognia i wrzuć czekoladę. Mieszaj aż się roztopi.
3.Wstaw na mały ogień i podgrzewaj przez minutę. Odstaw na później. Mascarpone wyłóż na sito i pozwól by wypłynęła z niego woda. Przerzuć do miski i dodaj skórkę z pomarańczy, kwaśną śmietanę i miód. Wymieszaj.
4.Upieczone ptysie przetnij na pół. Wypełnij miksturą z mascarpone, dodaj maliny i przykryj. Wyłóż na tacę i polej czekoladą. Truskawki przekrój na pół i połóż na górze ptysia. Posyp cukrem pudrem.
mocsłodkości