Sposób przygotowania:
Deser z galaretką i bitą śmietanąPrzygotowanie galaretki truskawkowej:

Winogrono myjemy, osuszamy. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Do 6 szklanych pucharków rozkładamy po 3 szt winogrona. Zalewamy tężejącą galaretką truskawkową tak do 1/3 wysokości pucharka.
Wkładamy do lodówki na 1/2 godz. do całkowitego stężenia galaretki.
Przygotowanie bitej śmietany:

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera z cukrem pudrem i usztywniaczem w proszku na sztywno.
Mandarynki obieramy,dzielimy na cząstki.
3/4 bitej śmietany rozkładamy równo na zastygniętej galaretce truskawkowej. Na bitej śmietanie układamy po 2 cząstki mandarynek i po 2 maliny na każdym deserze.
Przygotowanie galaretek pastelowych:

Galaretki pastelowe niebieską i różową rozpuszczamy oddzielnie ,każdą w 1 szkl. gorącej wody. Wylewamy do 2 płaskich naczyń i pozostawiamy w chłodzie do całkowitego stężenia.
Następnie zastygnięte galaretki kroimy w małą kosteczkę.
Etap końcowy :

W pucharkach na bitej śmietanie z owocami rozkładamy po równo galaretki pastelowe niebieską i różową. Na środku każdego deseru robimy kleksa z pozostawionej bitej śmietany za pomocą szprycy.
Wbijamy po ciasteczku w kleksa ze śmietany. dekorujemy listkami melisy,dekorujemy perełkami srebrnymi oraz owocami borówki amerykańskiej. Deser podajemy schłodzony od razu po przygotowaniu.