Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 514]

Deser z galaretką i bitą śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybki, łatwy w wykonaniu a zarazem bardzo efektowny deser z kolorowych galaretek,bitej śmietany i owoców.

Deser z galaretką i bitą śmietaną

Składniki:

Deser z galaretką i bitą śmietaną

na deser:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 galaretka pastelowa niebieska
  • 1 galaretka pastelowa różowa
  • 250 ml śmietany 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 szt . usztywniacza w proszku do bitej śmietany
  • 18 szt. owoców różowego winogrona
  • 2 mandarynki
  • 12 malin

do dekoracji:

  • borówki amerykańskie
  • perełki srebrne cukrowe
  • listki melisy
  • 6 szt ciasteczek typu oreo

Sposób przygotowania:

Deser z galaretką i bitą śmietaną

Przygotowanie galaretki truskawkowej:

deser z galaretką i bitą śmietaną
w szklanych pucharkach układamy winogrona i zalwamy galaretką truskawkową

Winogrono myjemy, osuszamy. 2 galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 3 szkl. gorącej wody. Pozostawiamy do lekkiego stężenia.


Do 6 szklanych pucharków rozkładamy po 3 szt winogrona. Zalewamy tężejącą galaretką truskawkową tak do 1/3 wysokości pucharka.

Wkładamy do lodówki na 1/2 godz. do całkowitego stężenia galaretki.

Przygotowanie bitej śmietany:

deser z galaretką i bitą śmietaną
Na bitej śmietanie układamy cząstki mandarynek i maliny

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera z cukrem pudrem i usztywniaczem w proszku na sztywno.
Mandarynki obieramy,dzielimy na cząstki.

3/4 bitej śmietany rozkładamy równo na zastygniętej galaretce truskawkowej. Na bitej śmietanie układamy po 2 cząstki mandarynek i po 2 maliny na każdym deserze.

Przygotowanie galaretek pastelowych:

deser z galaretką i bitą śmietaną
Stężałe galaretki kroimy w drobną kosteczkę

Galaretki pastelowe niebieską i różową rozpuszczamy oddzielnie ,każdą w 1 szkl. gorącej wody. Wylewamy do 2 płaskich naczyń i pozostawiamy w chłodzie do całkowitego stężenia.

Następnie zastygnięte galaretki kroimy w małą kosteczkę.

Etap końcowy :

deser z galaretką i bitą śmietaną
wierzch deseru ozdabiamy kleksem z bitej śmietany

W pucharkach na bitej śmietanie z owocami rozkładamy po równo galaretki pastelowe niebieską i różową. Na środku każdego deseru robimy kleksa z pozostawionej bitej śmietany za pomocą szprycy.

Wbijamy po ciasteczku w kleksa ze śmietany. dekorujemy listkami melisy,dekorujemy perełkami srebrnymi oraz owocami borówki amerykańskiej. Deser podajemy schłodzony od razu po przygotowaniu.