Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Pieczone jabłka z orzechami i rodzynkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu, idealne na podwieczorek lub deser. Orzechy, jabłka i rodzynki to bardzo pyszne połączenie.

Pieczone jabłka z orzechami i rodzynkami

Składniki:

Pieczone jabłka z orzechami i rodzynkami

Składniki:

  • 4 jabłka ( najlepiej jednakowej wielkości )
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • pół szklanki rodzynek
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka syropu klonowego

Sposób przygotowania:

Pieczone jabłka z orzechami i rodzynkami
1. Jabłka myjemy, osuszamy i wydrążamy środek, uważamy, żeby jabłek nie przedziurawić.

2. Orzechy miksujemy razem z cukrem trzcinowym i syropem klonowym. Można zmiksować tak, żeby w nadzieniu były malutkie kawałki orzechów. Następnie dodajemy rodzynki i mieszamy.

3. Tak przygotowanym nadzieniem nadziewamy jabłka.

4. Następnie jabłka układamy w formie żaroodpornej i pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości przez około 20-25 minut.

5. Podajemy gorące. Smacznego.