paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Beza z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Delikatna i krucha beza podana z malinami wymieszanymi z posiekanymi listkami mięty. Deser słodki z owocami i orzeźwiającą miętą.

Beza z malinami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Beza z malinami

 

  • białko 4 szt
  • cukier 3/4 szkl
  • sól szczypta
  • sok z cytryny 1 łyżka
  • maliny 2,5 szkl
  • mięta listki 10 szt

Sposób przygotowania:

Beza z malinami
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Wsypać do białek cukier, i ubijać tak długo aż przestanie on być wyczuwalny, dodać również sok z cytryny. Masę z białek rozsmarować na papierze do pieczenia na trzy krążki. Bezę piec przez około 70 minut w temp. 100 stopni. Listki mięty posiekać. Na wierzch zimnej bezy wyłożyć maliny i posypać do smaku miętą.
Beza z malinami
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę.
Beza z malinami
Wsypać do białek cukier, i ubijać tak długo aż przestanie on być wyczuwalny, dodać również sok z cytryny.
Beza z malinami
Masę z białek rozsmarować na papierze do pieczenia na trzy krążki.
Beza z malinami
Maliny opłukać i osuszyć na sicie a listki mięty posiekać.