agabi22

agabi22

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Rolada bezowa z malinami i granatem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Rolada bezowa z kremem malinowym i granatem idealny deser na każdą okazję, Polecam wszystkim fanom słodkości :)

Rolada bezowa z malinami i granatem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Rolada bezowa z malinami i granatem

 

 

  • masa:
  • mascarpone 150 g
  • cukier puder 2 łyżki
  • maliny 150 g
  • granat 1 szt
  • jogurt naturalny gęsty 1 łyżka duża

Sposób przygotowania:

Rolada bezowa z malinami i granatem
Białka ubić na sztywno. Następnie partiami dodawać cukier wymieszany z mąką ziemniaczaną. Dodać łyżeczkę octu winnego i ubijać aż piana będzie mocno sztywna, świecąca a cukier niewidoczny. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować masę, ale nie grubiej niż 1 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika 150 stopni, na środkową półkę i piec 25 minut. Wyciągnąć i odstawić do przestygnięcia. Następnie przykryć papierem i odwrócić górą do dołu. Delikatnie odkleić papier. Przygotować krem. Do miski przełożyć mascarpone, jogurt naturalny, cukier puder oraz maliny, Wszystko wymieszać, na końcu dodać połowę granatu i ponownie przemieszać. Kremem posmarować 3/4 bezy wzdłuż dłuższego boku. Lekko zawinąć ( ja zawijam w papier na którym beza leży) i wstawić do lodówki na ok 30 minut. Przed podaniem lekko posypać cukrem pudrem oraz pozostałymi owocami granatu. Smacznego:)
Rolada bezowa z malinami i granatem
ubite z cukrem maka i octem białka wylozyc na papierze
Rolada bezowa z malinami i granatem
upieczoną bezę odwrócić górą na dół i ostudzić
Rolada bezowa z malinami i granatem
przygotowanym kremem malinowym wysmarować bezę
Rolada bezowa z malinami i granatem
bezę zawinąć i wstawić do lodówki na 30 minut

Tagi:

rolada