Sposób przygotowania:
Tarta z malinami z opalaną bezą
Składniki na ciasto zagnieść , ciasto zawinąć w folie i włożyć do lodówki na pół godziny. Formę wysmarować masłem, ciasto rozwałkować i wyłożyć dokładnie blaszkę. Podziurawić widelcem , obciążyć fasolą na pergaminie i piec w temp. 170 stopni przez 15 minut. Zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez około 5 minut aż spód się dopiecze. Wystudzić. Śmietankę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mascarpone i połączyć na jednolitą masę. Maliny delikatnie opłukać i osuszyć. Masę wyłożyć na chłodne ciasto. Wyrównać i ułożyć maliny. Beza: Białka oddzielić od żółtek , w małym garnku nastawić szklankę wody i zagotować. Białka wlać do miski , wodę zdjąć z ognia , położyć na garnku miskę i ubijać białka na pianę ze szczyptą soli, stopniowo dosypując cukier. Po 4-5 minutach gdy piana będzie zwarta i błyszcząca , zdjąć z garnka i ubić jeszcze przez chwilę. Przełożyć do rękawa cukierniczego, lub łyżką nałożyć stożki na tartę. Następnie opalić bezy palnikiem. Udekorować listkami mięty. Odstawić do lodówki na godzinę.