Alessandro

Alessandro

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 77]

Tarta z malinami z opalaną bezą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kruche ciasto , delikatny krem z serka mascarpone , lekko kwaśne maliny oraz słodka i puszysta opalana beza .

Tarta z malinami z opalaną bezą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tarta z malinami z opalaną bezą

 

  • SKŁADNIKI: (Na małą formę o srednicy 20 cm , jeśli robimy na dużej blaszce , zwiększamy proporcje dwukrotnie)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 250 g malin
  • Beza:
  • 2 duże jajka
  • łyżeczka wody
  • 90 g cukru
  • szczypta soli
  • Ciasto kruche:
  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 małe jajko

 

Sposób przygotowania:

Tarta z malinami z opalaną bezą
Składniki na ciasto zagnieść , ciasto zawinąć w folie i włożyć do lodówki na pół godziny. Formę wysmarować masłem, ciasto rozwałkować i wyłożyć dokładnie blaszkę. Podziurawić widelcem , obciążyć fasolą na pergaminie i piec w temp. 170 stopni przez 15 minut. Zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez około 5 minut aż spód się dopiecze. Wystudzić. Śmietankę ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mascarpone i połączyć na jednolitą masę. Maliny delikatnie opłukać i osuszyć. Masę wyłożyć na chłodne ciasto. Wyrównać i ułożyć maliny. Beza: Białka oddzielić od żółtek , w małym garnku nastawić szklankę wody i zagotować. Białka wlać do miski , wodę zdjąć z ognia , położyć na garnku miskę i ubijać białka na pianę ze szczyptą soli, stopniowo dosypując cukier. Po 4-5 minutach gdy piana będzie zwarta i błyszcząca , zdjąć z garnka i ubić jeszcze przez chwilę. Przełożyć do rękawa cukierniczego, lub łyżką nałożyć stożki na tartę. Następnie opalić bezy palnikiem. Udekorować listkami mięty. Odstawić do lodówki na godzinę.
Tarta z malinami z opalaną bezą
Kruche ciasto , delikatny krem z serka mascarpone , lekko kwaśne maliny oraz słodka i puszysta opalana beza .
Tarta z malinami z opalaną bezą
Tarta z malinami z serkiem mascarpone i opalaną bezą