Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Pavlova z malinami i mango

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Puszysta, słodka beza, krucha na zewnątrz i miękka w środku. W towarzystwie kremu śmietanowego i owoców.

Pavlova z malinami i mango Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pavlova z malinami i mango

 

  • Beza:
  • białka - 3 (ze średniej wielkosci jaj),
  • cukier kryształ - 3/4 szklanki,
  • szczypta soli,
  • ocet jabłkowy - 1 i 1/2 łyżeczki,
  • mąka ziemniaczana - 1 i 1/2 łyżeczki,
  • papier do pieczenia,
  • Masa:
  • śmietana 30% - 300ml,
  • cukier puder - łyżka,
  • esencja waniliowa - 1/2 łyżeczki
  • żelatyna - łyżeczka rozpuszczona w niewielkiej ilości wody (można pominąć),
  • Owoce:
  • mango - dojrzale, średniej wielkosci,
  • maliny świeże - 100g.

 

Sposób przygotowania:

Pavlova z malinami i mango
Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Ubijając, dodawać cukier, krótko zmiksować, dodać ocet oraz mąkę ziemniaczaną i esencję, wymieszać. Okrągłą, cienką blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Można wykreślić cukrem okrąg o średnicy 18 cm - ja robiłam na oko. Pamiętajmy, że beza urośnie nam podczas pieczenia, Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Ubitą piane przełożyć na papier do pieczenia, ułożyć łyżką kształt koła, z wgłębieniem po środku, na późniejszy krem i owoce. Wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni. Moją bezę piekłam na średniej półce piekarnika. Po 50 minutach pieczenia, moja beza zaczęła się rumienić, dlatego zmniejszyłam temp. do 100 stopni i piekłam jeszcze przez 20 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę przez 15 minut w wyłączonym piekarniku, wyjąć i ostudzić. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Śmietanę wyjmujemy prosto z lodówki (musi być schłodzona) i ubijamy z cukrem na gęsto. Dodajemy esencje waniliowa oraz przestudzona żelatynę, energicznie mieszamy. Wylewamy na bezę Jeżeli wolimy płynniejszą masę, pomijamy dodanie żelatyny. Owoce myjemy i osuszamy. Mango obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Owoce ukladamy na kremie. Przechowujemy w lodówce. Deser najlepiej jest spożyć bezpośrednio po przyrządzeniu.
Pavlova z malinami i mango
Etap 1
Pavlova z malinami i mango
Etap 2
Pavlova z malinami i mango
Etap 3
Pavlova z malinami i mango
Etap 4

Tagi:

beza bezy