Sposób przygotowania:
Bezglutenowe róże z konfiturą z żurawiny
Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli oraz śmietanę. Żółtka ubić z cukrem pudrem na pulchna masę , następnie dodać miękkie masło, ponownie ubić, pod koniec ubijania dodać ocet.
Tak przygotowana masę połączyć z mąką i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto nie powinno się kleić do rąk. Ponieważ ciasto jest na mace bezglutenowej, nie powstanie zbyt wiele pęcherzyków powietrza, ale można spróbować wyrabiać trochę dłużej lub delikatnie uderzać ciasto walkiem.
Na posypanej maka stolnicy rozwałkować ciasto i wykrajać kółka w trzech wielkościach. Każde kółko naciąć po obwodzie w kilku miejscach.
Największe kółko posmarować w środku białkiem, nałożyć mniejsze, ponownie posmarować białkiem i na koniec nałożyć najmniejsze kółeczko. dość mocno przycisnąć pośrodku palcem zeby kółka się dobrze skleiły.
Tak przygotowane różyczki z ciasta wkładać na dobrze rozgrzany olej , smażyć na zloty kolor ( można na moment przewrócić na druga stronę) i wyciągać łyżką cedzakowa układając różyczki na papierze kuchennym by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Przestudzone różyczki posypać cukrem pudrem i do środka nałożyć konfiturę.
Tak przygotowana masę połączyć z mąką i wyrobić ciasto. Wyrobione ciasto nie powinno się kleić do rąk. Ponieważ ciasto jest na mace bezglutenowej, nie powstanie zbyt wiele pęcherzyków powietrza, ale można spróbować wyrabiać trochę dłużej lub delikatnie uderzać ciasto walkiem.
Na posypanej maka stolnicy rozwałkować ciasto i wykrajać kółka w trzech wielkościach. Każde kółko naciąć po obwodzie w kilku miejscach.
Największe kółko posmarować w środku białkiem, nałożyć mniejsze, ponownie posmarować białkiem i na koniec nałożyć najmniejsze kółeczko. dość mocno przycisnąć pośrodku palcem zeby kółka się dobrze skleiły.
Tak przygotowane różyczki z ciasta wkładać na dobrze rozgrzany olej , smażyć na zloty kolor ( można na moment przewrócić na druga stronę) i wyciągać łyżką cedzakowa układając różyczki na papierze kuchennym by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Przestudzone różyczki posypać cukrem pudrem i do środka nałożyć konfiturę.