SUPERPRZEPIS

Róże z parzonego ciasta

  • 10
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 17
Róże z parzonego ciasta Więcej zdjęć (5)

Róże idealne do dekoracji tortów.

Składniki:

Róże z parzonego ciasta

 

  • 1 szk cukru pudru
  • 1/4 kostki margaryny Kasia
  • 1/2 szk wody
  • 4/5 szk mąki pszennej typ 500
  • czerwony barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

Róże z parzonego ciasta
W rondelku zagotować wodę z margaryną. Do gotującej się wody wsypać mąkę i bardzo energicznie mieszając aby nie zrobiły się grudki gotować około 3 minuty. Gotowe parzone ciasto wystudzić. Do zimnego ciasta wgniatać porcjami cukier puder. Następnie dodać barwnik spożywczy i wgniatać go aż się połączy a masą. ( można użyć rękawiczek, bo barwnik zabarwi nam dłonie ) Gdy masa jest gotowa rozwałkować ją wałkiem do ciasta i wycinać literatką kółeczka. Nakładać po 5 lub 6 krążków w rzędzie tak aby jeden nachodził na drugi. Zwinąć krążki w rulon i na środku przeciąć nożem na pół. Potem formować róże lekko odginając płatki. Gotowe róże wstawić do lodówki przed przygotowaniem tortu. ( Z tej masy można robić także listki lub inne wzorki a także użyć innego barwnika. Miałam dodatkowo zrobić listki, ale okazało się, że skończył mi się barwnik zielony ).
Róże z parzonego ciasta
najpierw zagotować składniki na ciasto parzone a potem wystudzić
Róże z parzonego ciasta
po wgnieceniu cukru pudru wgnieść barwnik
Róże z parzonego ciasta
z ciasta rozwałkowanego wycinać kółeczka i ukladać jeden nakładajac drugi
Róże z parzonego ciasta
potem zwinać ruloniki i przeciąć na pół a potem formować róże