Sposób przygotowania:
Karnawałowe róże z konfiturą malinową
Do miski przesiewamy mąkę dodajemy jogurt i mieszamy, następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, żółtka i masło i zagniatamy ciasto (ja użyłam robota w kilka chwil było gotowe), następnie ciasto uderzamy energicznie drewnianą łyżką bądź wałkiem przez około 10 minut uklepując je. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kwadrans. Następnie wałkujemy ciasto na cienkie placki z których wycinamy 3 wielkości kół, każde kółeczko nacinamy tworząc płatki, sklejamy 3 krążki smarując je na środku białkiem. Olej rozgrzewamy do około 165-170 stopni i wrzucamy różyczki małym płatkiem do spodu, smażymy do zarumieniania i przewracamy różyczki by spód się dopiekł. Wyciągamy na papierowy ręcznik który wciągnie nadmiar tłuszczu. Podajemy dekorując cukrem pudrem i konfiturą z malin.
kasnaj
Konczi
Dziękuję :)