Sposób przygotowania:
Róże z kruchego ciasta
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Dodać margarynę i bardzo dokładnie posiekać. Żółtka z cukrem waniliowym utrzeć do białości, wymieszać ze śmietaną, połączyć z mąką, dodać otartą skórkę z pomarańczy. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Małą szklaneczką wycinać krążki i układać po 5 sztuk, tak aby zachodziły na siebie. Następnie zwinąć je w rulon, przeciąć na dwie równe części. Delikatnie rozwinąć płatki i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 15 minut. Ozdobić gotowym lukrem według uznania .
zbysiowa
marietta
mela25