Ten rodzaj diety możemy stosować z wyboru, choć najczęściej musimy jej przestrzegać z powodu nietolerancji glutenu (szczególny rodzaj białka), czyli alergii bądź choroby zwanej celiakią.
 Dieta bezglutenowa posiada tylko jedno założenie: wyeliminować produkty z zawartością glutenu oraz produkty z ukrytym glutenem.
 
Bezpiecznymi produktami stosowanymi w diecie bezglutenowej są produkty z mąki kukurydzianej, ryżowej, sojowej, gryczanej, z prosa, amarantusa oraz komosy ryżowej. Ponadto, do składników bezpiecznych możemy zaliczyć: kaszę jaglaną, orzechy, soczewicę, ciecierzycę, sezam, siemię lniane, ziarna słonecznika oraz bezglutenowy owies. Pamiętajmy, aby powyższe produkty „nie stały” obok produktów z zawartością glutenu.
 
Dania bezglutenowe nie muszą być nudne. W dzisiejszych czasach nawet słodkie łakocie w postaci naleśników czy ciast można przygotować bez glutenu.
 
Bez obaw w diecie bezglutenowej możemy zaserwować aromatyczną rybę czy mięso z dodatkiem ulubionych warzyw przygotowanych na parze.
 
Pamiętajcie, że dieta bezglutenowa to tylko wyeliminowanie glutenu z naszego menu. Świeże warzywa i owoce, mleko, jogurty czy jaja, możemy spokojnie zjadać.
 
Jeżeli szukacie smacznych, aromatycznych a przede wszystkim sprawdzonych przepisów, wejdźcie do działu dieta bezglutenowa na portalu gotujmy.pl. W tym miejscu odnajdziecie najlepsze przepisy bez glutenu. Serdecznie Wszystkich zapraszamy!
 
Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 149 przepisów w kategorii Dieta bezglutenowa

Chleb "samo ziarno"

Chleb "samo ziarno"

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: