polcia

polcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 481]

Bezik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś na deser podajemy coś wyjątkowo słodkiego

Bezik

Składniki:

Bezik

 

  • 10 białek
  • 1/2 kg cukru
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:

Bezik
Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier, delikatnie wymieszać. Dwie podłużne blaszki wyłożyć papierem do pieczenia wyłożyć do nich przygotowaną masę. Piec przez około 25 min. w temp. 120 C.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, dodać do ubitej śmietany, delikatnie wymieszać.
Bitą śmietaną przełożyć upieczone i ostudzone bezy. Przed podaniem schłodzić w lodówce.