Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Bezowy łabędź z Rumem i rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Staroświecki deser wyglądem nawiązujący do przedwojennej kuchni arystokratycznej, prosty i elegancki zarazem.

Bezowy łabędź z Rumem i rodzynkami

Składniki:

Bezowy łabędź z Rumem i rodzynkami

 

  • 2 łyżki rodzynek
  • 40ml rumu
  • 8 dużych biszkoptów
  • owoce
  • BEZA:
  • 60g białek
  • 120g cukru
  • KREM:
  • 100g białej czekolady
  • 300ml śmietanki

Sposób przygotowania:

Bezowy łabędź z Rumem i rodzynkami
Białka ubij i powoli dosypuj do nich cukier, ubijaj do momentu aż cukier się rozpuści. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskaj elementy łabędzia(szyję i dwa skrzydła) bezy piecz w 100stop przez 1 godzinę. Białą czekoladę rozpuść, śmietankę kremówkę ubij na sztywno po czym połącz z przestudzoną białą czekoladą, tak powstały krem odstaw do lodówki. kiedy masa stężeje oddziel jedną-trzecią i dodaj do niej wcześniej namoczone w rumie rodzynki. Między dwa biszkopty umieść porcję masy z rodzynkami po czym pokryj je grubą warstwą pozostałej masy, po bokach deseru przyklej skrzydła a na środku szyję, gotowy deser podawaj z owocami.