SUPERPRZEPIS

Cytrynowe tartinki z bezą

  • 2
  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
 Cytrynowe tartinki z bezą Więcej zdjęć (5)

Kruche ciasto z mocno cytrynową masą i słodką bezą na wierzchu

Składniki:

Cytrynowe tartinki z bezą

 

 

Sposób przygotowania:

Cytrynowe tartinki z bezą
Zaczynamy od zrobienia ciasta. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, sól, cukier puder, wodę i miękkie masło pokrojone w kostkę. Mieszamy i wyrabiamy dłońmi, do momentu aż ciasto będzie gładki i jednolite. Formujemy kulkę, zawijamy w folię i odstawiamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie zabieramy się za robienie masy. Cytryny dokładnie myjemy, ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok (odlewamy łyżkę soku do bezy). Żółta ubijamy z cukrem za pomocą miksera na puszystą masę, dolewamy roztopione masło, sok cytrynowy, skórkę cytrynową i bardzo drobno pokruszone biszkopty. Całość dokładnie mieszamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Dzielimy na cztery równe części i każdą z nich wałkujemy na cienki placek. Placki przenosimy do 4 form do pieczenia tartinek i dokładnie wylepić formy ciastem. Ciasto nakłuwamy widelcem i formy wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach ok. 10-15 minut, do momentu aż ciasto nabierze złotego koloru. Wtedy do każdej z foremek nakładamy masę cytrynową i ponownie pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. W tym czasie zabieramy się za zrobienie bezy. Do białek dodajemy szczyptę soli i łyżkę soku cytrynowego i za pomocą miksera ubijamy na sztywną pianę. Jak już jest gotowa, to stopniowo dosypujemy cukier puder, nie przerywając miksowania. Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i całość mieszamy łyżką. Bezę przenosimy na podpieczone spody z masą cytrynową, zamykamy piekarnik, od razu zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i włączamy termoobieg. Pieczemy przez 15 minut. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i w taki sposób studzimy tartinki.Zmodyfikowany przepis na Cytrynowy paj z bezą z książki wydawnictwa Reader's Digest, pt "Jedno smaczne danie, 400 przepisów z całego świata"
 Cytrynowe tartinki z bezą
Zaczynamy od zrobienia kruchego ciasta
 Cytrynowe tartinki z bezą
Najpierw podpiekamy spody, potem podpiekamy cytrynową masę
 Cytrynowe tartinki z bezą
Na koniec dodajemy bezę i całość pieczemy
 Cytrynowe tartinki z bezą
Kruche ciasto masa cytrynowa i beza- poezja smaku :)