kate1980

kate1980

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 212]

bezy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

bardo często korzystam z żółtek natomiast z białek robię bezy

bezy

Składniki:

bezy

 

  • 3 białka
  • 6 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

bezy
Białka po dodaniu szczypty soli ubić na sztywną pianę. Następnie dodać powoli cukier najlepiej po jednej łyżce i dalej ubijać aż do całkowitego jego rozpuszczenia. Powstałą pianę łyżeczką układać na blaszce do pieczenia. Włożyć do mocno nagrzanego piekarnika i czekać, aż białko się zetnie. Następnie wyłączyć piekarnik i nie wyjmując ciasteczek suszyć przez ok. 1,5 godziny. Ja dość często do masy dodaję rozpuszczoną łyżeczkę kawy. Wówczas bezy mają delikatny kawowy smak. Idealnie nadają się na podwieczorek.

Tagi:

bezy