agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Bezy takie jak kupne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bezy wyglądają i smakują jak te prosto ze sklepu

Bezy takie jak kupne

Składniki:

Bezy takie jak kupne

 

Sposób przygotowania:

Bezy takie jak kupne
Sparzyć jajka kurze wrzącą wodą. Oddzielić żółtka od białek, schłodzić żółtka. Białka ubijać ze szczypta soli, dodając stopniowo cukier puder. Dodać sok cytrynowy. Ubijać białka, aż masa będzie gładka, sztywna i utrzyma się w odwróconej do góry dnem misce. Nagrzać piekarnik do temp. 150 stopni C. Później stopniowo zmniejszać temperaturę i wysuszać bezy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pianę najlepiej nałożyć do szprycy, takiej która służy narzędzia do dekorowania tortu kremem i wyciskać bezy. Piec (wysuszać) ok. 45 min. Pozostawić do ostygnięcia. Bezy można podawać z owocami (truskawki, maliny, brzoskwinie lub inne.)

Tagi:

bezy