iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Bieszczadzkie proziaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Możemy je przeciąć jak bułeczkę i włożyć ser lub szynkę ,pyszne także z masłem

Bieszczadzkie proziaki

Składniki:

Bieszczadzkie proziaki

 

  • mąka 1/2 kg
  • maślanka 2 łyżki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • soda 1 płaska łyżeczka
  • jajko
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Bieszczadzkie proziaki
Mąkę ok 1/2 kg przesiewamy dodajemy 1/2 łyżeczkę soli i 1 płaską łyżeczkę sody .Mieszamy .dodajemy jajko ,maślankę i trochę mleka wyrabiamy ciasto jak na pierogi ,nie może być za twarde jego konsystencję regulujemy mlekiem . Podsypujemy rozwałkowujemy grubość ok 1/2 cm .Wycinamy kwadraty formujemy placuszki ręką zaokrąglając rogi. Smażymy na patelni na oleju na złoty kolor .Podajemy na ciepło lub zimno z serem ,szynką po przecięciu ,lub suche np do barszczu

Tagi:

jajko jajka