kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Jajka faszerowane tuńczykiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Wyrazisty tuńczyk świetnie komponuje się z delikatnym smakiem jajek i lekko pikantnej rzeżuchy. Świetnie sprawdzą się nie tylko na wielkanocnym stole ale też jako lekka przystawka.

Jajka faszerowane tuńczykiem

Składniki:

Jajka faszerowane tuńczykiem

podstawowe

  • 6 jajek
  • puszka tuńczyka w sosie własnym (200g odsączonej ryby)
  • 2 łyżeczki pesto pomidorowego
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, czarny pieprz
  • rzeżucha

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane tuńczykiem
Jajka gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem soli lub octu. Studzimy, obieramy i przekrawamy na pół. Z jajek wyciągamy żółtka.

Tuńczyka odsączamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem razem z żółtkami jajek. Dodajemy pomidorowe pesto i majonez. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Dokładnie łączymy składniki.

Jajka układamy na talerzu i w miejsca po żółtkach nakładamy łyżeczkę farszu. Całość posypujemy rzeżuchą.