SUPERPRZEPIS

Biszkoptowe ciastka kokosowe

  • 3
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Biszkoptowe ciastka kokosowe Więcej zdjęć (4)

Proste, pyszne i kokosowe. Ciasteczka biszkoptowe o smaku kokosa. Idealne ze szklaneczką mleka, to co po ciasteczku?

Składniki:

Biszkoptowe ciastka kokosowe

 

  • 2 jajka
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mąki

Sposób przygotowania:

Biszkoptowe ciastka kokosowe
Jajka rozdzielamy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając co jakiś czas w trakcie ubijania cukier. Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca dodajemy po 1 żółtku – delikatnie mieszamy.

Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę i wiórki kokosowe delikatnie mieszamy.

Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem łyżką do lodów ( lub zwykłą ) nakładamy porcje ciasta starając się nadać im okrągły kształt.

Ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy je 12-16 minut. Upieczone ciastka wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia. Najlepiej smakują ze szklaną mleka lub filiżanką kawy , smacznego ; ) 
Biszkoptowe ciastka kokosowe
Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy po żółtku
Biszkoptowe ciastka kokosowe
Dodajemy wiórki kokosowe i przesianą mąkę, mieszamy
Biszkoptowe ciastka kokosowe
Ciasto wykładamy łyżka na blachę formując koła