akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Maślane ciastka kokosowe z białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kruchutkie, maślane, małe co nieco do kawki. Intensywnie kokosowe i czekoladowe. Podczas pieczenia rozpływają się na boki, ale tak właśnie ma być ;) Polecam!

Maślane ciastka kokosowe z białą czekoladą

Składniki:

Maślane ciastka kokosowe z białą czekoladą

 

 

  • 1 łyżka cukru waniliowego

 

  • 100 g cukru

 

 

  • 1 żółtko

 

  • 40 g wiórków kokosowych

 

 

 

  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Maślane ciastka kokosowe z białą czekoladą
Białą czekoladę zetrzeć na tarce lub drobno posiekać. Masło utrzeć z cukrami do puszystości. Dodać żółtko, miksować. Wsypać przesiane mąki, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz czekoladę. Wszystko dobrze zmiksować do połączenia. Powstałą masę schłodzić w lodówce 30 minut.

Po tym czasie uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (podczas pieczenia się rozleją...tak ma być :D)

Lekko spłaszczyć dłonią. Piec w 160 st.C przez około 10-15 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i pozostawić na kilka minut na blaszce, by przestygły.

Następnie delikatnie zdjąć za pomocą szerokiej łopatki. Smacznego!

Tagi:

ciastka deser