Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka z oczkiem
Wymieszane sypkie składniki przesiewamy na blat lub stolnicę. Dodajemy żółtka, śmietanę oraz schłodzony i pokrojony na mniejsze kawałki tłuszcz. Zarabiamy gładkie i jednolite ciasto, które rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm.
Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W połowie robimy dziurki mniejszą foremką. Ciasteczka pieczemy w 190 st przez około 15 minut. Czas zależy od wielkości ciasteczek i jak grubo rozwałkowane było ciasto. Upieczone studzimy.
Zimne ciastka bez dziurek smarujemy marmoladą i przykrywamy ciasteczkiem z dziurką. Wierzch oprószamy cukrem pudrem.
Najlepsze są następnego dnia, gdy ciastka namiękną od marmolady.
Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W połowie robimy dziurki mniejszą foremką. Ciasteczka pieczemy w 190 st przez około 15 minut. Czas zależy od wielkości ciasteczek i jak grubo rozwałkowane było ciasto. Upieczone studzimy.
Zimne ciastka bez dziurek smarujemy marmoladą i przykrywamy ciasteczkiem z dziurką. Wierzch oprószamy cukrem pudrem.
Najlepsze są następnego dnia, gdy ciastka namiękną od marmolady.
mocsłodkości
misia5
Częstuj się :) Jak zabraknie przygotuję kolejną porcję :)
skuter5
misia5
Dziękuję :) Bardzo się cieszę, że ciasteczka Ci smakowały :)
Czekoladka 2
misia5
Zapraszam :)
lukrowanepierniczki