misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 631]

Książka Kucharska: Domowe ciasteczka

Kruche ciasteczka z oczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Małe niepozorne, ale za to pełne smaku kruche ciasteczka z oczkiem z marmolady. Doskonałe do popołudniowej kawy lub herbaty.

Kruche ciasteczka z oczkiem Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Kruche ciasteczka z oczkiem

 

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z oczkiem
Wymieszane sypkie składniki przesiewamy na blat lub stolnicę. Dodajemy żółtka, śmietanę oraz schłodzony i pokrojony na mniejsze kawałki tłuszcz. Zarabiamy gładkie i jednolite ciasto, które rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm.

Wykrawamy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W połowie robimy dziurki mniejszą foremką. Ciasteczka pieczemy w 190 st przez około 15 minut. Czas zależy od wielkości ciasteczek i jak grubo rozwałkowane było ciasto. Upieczone studzimy.

Zimne ciastka bez dziurek smarujemy marmoladą i przykrywamy ciasteczkiem z dziurką. Wierzch oprószamy cukrem pudrem.

Najlepsze są następnego dnia, gdy ciastka namiękną od marmolady.
Kruche ciasteczka z oczkiem
Do przesianych sypkich składników dodajemy żółtka śmietanę oraz schłodzone masło lub margarynę
Kruche ciasteczka z oczkiem
Ze składników szybko zarabiamy gładkie ciasto
Kruche ciasteczka z oczkiem
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm
Kruche ciasteczka z oczkiem
Z ciasta wykrawamy ciasteczka które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Kruche ciasteczka z oczkiem
W połowie ciasteczek robimy dziurki mniejszą foremką
Kruche ciasteczka z oczkiem
Upieczone ciasteczka studzimy
Kruche ciasteczka z oczkiem
Zimne ciasteczka bez dziurek smarujemy marmoladą
Kruche ciasteczka z oczkiem
Na posmarowane ciasteczka nakładamy ciasteczka z dziurką
Kruche ciasteczka z oczkiem
Wierzch ciasteczek posypujemy cukrem pudrem