primavera

primavera

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 67]

Bita śmietana z dodatkiem kawy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny deser. Świetnie nadaje się na upalne dni. Bardzo lubię go robić, gdyż przepis ten jest prosty.

Bita śmietana z dodatkiem kawy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bita śmietana z dodatkiem kawy

 

  • 0,5 l mleka
  • 6 łyżeczek cappuccino
  • 6 łyżeczek cukru
  • 1 op. bitej śmietany
  • czekolada gorzka

Sposób przygotowania:

Bita śmietana z dodatkiem kawy
Do szklanki wsypać 2 łyżeczki kakao i 2 łyżeczki cukru. Zalać odrobiną gorącej wody i dokładnie wymieszać. Wlać odrobinę mleka. Włożyć do lodówki na ok. 60 minut, by się schłodziło. Śmietanę ubić z 200 ml mleka. Nałożyć na zmrożoną kawę. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i posypać po deserze. Można również posypać po wierzchu większe kawałki czekolady.
Bita śmietana z dodatkiem kawy
Cappuccino wraz z cukrem i woda należy dokładnie wymieszać.
Bita śmietana z dodatkiem kawy
Do wcześniej przygotowanej kawy wlać odrobinę mleka i włożyć do lodówki.
Bita śmietana z dodatkiem kawy
Śmietanę ubić z mlekiem na sztywną masę.
Bita śmietana z dodatkiem kawy
Ubita śmietanę kłaść do szklaneczek- tak, aby było jej jak najwięcej.

Tagi:

czekolada