Blok budyniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

delikatny,puszysty deser w sam raz dla lubiejących banany i budyń

Blok budyniowy

Składniki:

Blok budyniowy

 

  • 5 szklanek mleka
  • 2 opakowania budyniu bananowego z cukrem
  • 200 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • aromat waniliowy do ciasta
  • 2 banany
  • 300 g herbatników
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej

 

Sposób przygotowania:

Blok budyniowy
1. 4 szklanki mleka zagotować z cukrem, aromatem i masłem. Pozostałe zimne mleko wymieszać z budyniami bananowymi, mąką oraz żółtkami, a następnie całość wlać do gotującego się mleka. 2. Gotować, ciągle mieszając, aż do powstania gładkiej masy o jednolitej konsystencji bez grudek. 3. Dużą ,prostokątną blachę posmarować tłuszczem i wyłożyć połową herbatników. Na ciastka wlać gorący budyń, a następnie przykryć go drugą warstwą herbatników. 4. Galaretkę cytrynową przygotować według przepisu na opakowaniu. Banany obrać i pokroić w plastry, po czym wyłożyć je na wierzch ciasta. Całość zalać tężejącą galaretką cytrynową. Deser dobrze schłodzić, a przed podaniem pokroić w kostkę.

Tagi:

ciasto