paluch102

paluch102

Starszy Kucharz
[Przepisów: 32]

Blok czekoladowy z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Klasyczny blok z dodatkami

Blok czekoladowy z rodzynkami

Składniki:

Blok czekoladowy z rodzynkami

 

  • 50 dag mleka w proszku
  • 20 dag cukru
  • 10 dag rodzynek
  • 5 dag kakao
  • 1 margaryna
  • 1 opakowanie herbatników

Sposób przygotowania:

Blok czekoladowy z rodzynkami
Rodzynki zalewamy 250 ml ciepłej wody i odstawiamy na 15 min. Po tym czasie odsączamy je. Herbatniki dokładnie kruszymy. Do 100 ml wody dodajemy pokrojona w kostkę margarynę, kakao i cukier. Całość wstawiamy na ogień i podgrzewamy do chwili aż wszystko się rozpuści. Pamiętajmy o ciągłym mieszaniu. Następnie do powstałej masy dodajmy mleko w proszku i całość bardzo dokładnie mieszamy. Na koniec dodajmy herbatniki i rodzynki, ponownie mieszamy. Masę przelewamy do formy i odstawiamy do lodówki aby zastygła.