Sposób przygotowania:
Blok kawowy z rodzynkami w czekoladzie
Kostkę masła wrzucić do średniego garnka lub rondla, wlać mleko, dodać cukier biały lub trzcinowy, a także parę łyżek kopiastych kawy neski. Mieszać na średnim ogniu, aby nie wykipiała masa, potem dodać mleko w proszku i kieliszek winiaku w dalszym ciągu mieszając. Potem zmniejszyć gaz i ubić masę trzepaczką, aby się masa nie zbryliła. Zestawić naczynie z masą na bok i przestudzić i do ostudzonej dodać rodzynki z torebki. Wymieszać dokładnie i odstawić. Formę cwibakową wysmarować lekko resztą masła lub margaryny oraz wyłożyć folią spożywczą i wyłożyć na spód masę na blok. Zakryć szczelnie wierzch folią i wstawić do lodówki na pełną godzinę lub dwie. Jak stężeje masa, co należy sprawdzić po godzinie, to wyjąć formę, odpakować blok z folii. Kroić i podawać na talerzykach.