marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Blok kawowy z rodzynkami w czekoladzie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ten deser nie jest do końca przeznaczony dla najmłodszych, bo zawiera ślady alkoholu.Za to dorosłym i młodzieży po 18-ce może posmakować.

Blok kawowy z rodzynkami w czekoladzie

Składniki:

Blok kawowy z rodzynkami w czekoladzie

 

  • 200 g. masła,
  • 1,5 szklanki cukru białego lub trzcinowego,
  • 150 ml.mleka 3,2%,
  • 4-6 kopiastych łyżek kawy neski "Cafe Creme",
  • 400 g.mleka w proszku,
  • kieliszek winiaku,
  • 1 opakowanie rodzynek w czekoladzie,
  • folia spożywcza.

Sposób przygotowania:

Blok kawowy z rodzynkami w czekoladzie
Kostkę masła wrzucić do średniego garnka lub rondla, wlać mleko, dodać cukier biały lub trzcinowy, a także parę łyżek kopiastych kawy neski. Mieszać na średnim ogniu, aby nie wykipiała masa, potem dodać mleko w proszku i kieliszek winiaku w dalszym ciągu mieszając. Potem zmniejszyć gaz i ubić masę trzepaczką, aby się masa nie zbryliła. Zestawić naczynie z masą na bok i przestudzić i do ostudzonej dodać rodzynki z torebki. Wymieszać dokładnie i odstawić. Formę cwibakową wysmarować lekko resztą masła lub margaryny oraz wyłożyć folią spożywczą i wyłożyć na spód masę na blok. Zakryć szczelnie wierzch folią i wstawić do lodówki na pełną godzinę lub dwie. Jak stężeje masa, co należy sprawdzić po godzinie, to wyjąć formę, odpakować blok z folii. Kroić i podawać na talerzykach.

Tagi:

kawa czekolada