Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Bób z koprem i masłem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Najprostsza wersja bobu- gotowany - na maśle z koprem i posolony ( ja dałam jeszcze trochę pieprzu )

Bób z koprem i masłem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Bób z koprem i masłem

 

  • 25 dag bobu świeżego w skórce
  • 2 gałązki kopru
  • 2 łyzki kopru pokrojonego
  • sól
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki masła

 

Sposób przygotowania:

Bób z koprem i masłem
Przebrać i zalać zimną wodą bób . Do wody dodać cukier i gotować 10 minut od chwili zagotowania wody . Dopiero teraz posolić 1/2 łyżeczki soli i gotować jeszcze 5 lub 10 minut . Wyławiamy 1 ziarnko i próbujemy obrać - jak skórka odchodzi łatwo i jest miękki - odcedzamy . Przelać po odcedzeniu zimną wodą . Obrać . Roztopić masło na patelni , wrzucićkoperek i obrany bób . Smażyć mieszając . Posolić i posypać pieprzem . Jeść sam albo jako dodatek do innych potraw .
Używam bobu zamiennie z ziemniakami . Kiedyś np. mięso , ryby czy inne warzywa podawano z gotowanym bobem bo przecież nie zawsze ziemniaki na naszych ziemiach były .
Bób jest popularny na całym świecie ( najwięcej jada sie go w Chinach ) .Jest rośliną znaną w czasach historycznych .
Bób z koprem i masłem
Ugotować do miękkości w ocukrzonej i lekko osolonej wodzie z dodatkiem kopru
Bób z koprem i masłem
Odcedzić i obrać ugotowany bób - powinien być miękki a jednocześnie jędrny
Bób z koprem i masłem
Na patelni rozgrzać masło w wrzucić pokrojony koper - chwile smażyć
Bób z koprem i masłem
Dodać obrany bób , podsmazyć by pokrył się masłem i koperkiem. Posolić i posypać pieprzem do smaku

Tagi:

bób