Sposób przygotowania:
Bób z koprem i masłem
Przebrać i zalać zimną wodą bób . Do wody dodać cukier i gotować 10 minut od chwili zagotowania wody . Dopiero teraz posolić 1/2 łyżeczki soli i gotować jeszcze 5 lub 10 minut . Wyławiamy 1 ziarnko i próbujemy obrać - jak skórka odchodzi łatwo i jest miękki - odcedzamy . Przelać po odcedzeniu zimną wodą . Obrać . Roztopić masło na patelni , wrzucićkoperek i obrany bób . Smażyć mieszając . Posolić i posypać pieprzem . Jeść sam albo jako dodatek do innych potraw .
Używam bobu zamiennie z ziemniakami . Kiedyś np. mięso , ryby czy inne warzywa podawano z gotowanym bobem bo przecież nie zawsze ziemniaki na naszych ziemiach były .
Bób jest popularny na całym świecie ( najwięcej jada sie go w Chinach ) .Jest rośliną znaną w czasach historycznych .
Używam bobu zamiennie z ziemniakami . Kiedyś np. mięso , ryby czy inne warzywa podawano z gotowanym bobem bo przecież nie zawsze ziemniaki na naszych ziemiach były .
Bób jest popularny na całym świecie ( najwięcej jada sie go w Chinach ) .Jest rośliną znaną w czasach historycznych .
Netka