Bób inaczej zwany wyka bób jest rośliną uprawną, jednoroczną należącą do rodziny bobowatych. Obecnie praktycznie nie występuje w stanie dzikim. Znany już w czasach neolitu. W Egipcie określany mianem „pokarmu umarłych”. Jest to roślina wymieniana w Biblii. Nasiona bobu odnaleziono w ruinach Troi. Był pokarmem pomagającym przetrwać długie okresy podczas oblężeń. Uprawiany był także w Chinach od ponad 5000 lat.
Bób jest rośliną jadalną, jego odmiana – bobik wykorzystywana jest jako surowiec na pasze. W kuchni powszechnie wykorzystuje się owoce bobu. Są to strąki, obłe i zwisające w dół o długości ok. 12 cm. Zawierają one nasiona w kształcie soczewki lub nerki osiągające 35 mm długości o barwie jasnożółtej, jasnozielonej lub brunatnej.
Bób podobnie jak inne rośliny strączkowe jest skarbnicą wielu cennych składników odżywczych. Ceniony jest przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość białka roślinnego i wykorzystywany jest w dietach osób borykających się z problemami układu krążenia, które dążą do ograniczenia spożywania mięsa. Bób bogaty jest w potas, wapń, fosfor, żelazo, cynk, natomiast nie zawiera praktycznie sodu. Zawiera witaminy: C, A, K, z grupy B, bardzo dużo kwasu foliowego, który jest niezbędny w rozwoju człowieka w okresie prenatalnym. Dlatego kobiety w ciąży w szczególny sposób dbają o odpowiednią ilość w swojej diecie. Spożywanie bobu ponadto reguluje ciśnienie krwi, eliminuje nadmiar cholesterolu, wspomaga leczenie niedokrwistości zarówno spowodowanej niedoborem żelaza jak i witaminy B12. Gotowany bób ma dość wysoki indeks glikemiczny. Niektóre leki wykorzystywane w walce z chorobą Parkinsona produkowane są na bazie bobu.
Bób należy do roślin ciężkostrawnych, jednak odpowiednie jego przygotowanie może niwelować ewentualne wzdęcia.
W kuchni stanowi dobry dodatek do sałatek, zup, kremów, sosów.
Bób jest rośliną jadalną, jego odmiana – bobik wykorzystywana jest jako surowiec na pasze. W kuchni powszechnie wykorzystuje się owoce bobu. Są to strąki, obłe i zwisające w dół o długości ok. 12 cm. Zawierają one nasiona w kształcie soczewki lub nerki osiągające 35 mm długości o barwie jasnożółtej, jasnozielonej lub brunatnej.
Bób podobnie jak inne rośliny strączkowe jest skarbnicą wielu cennych składników odżywczych. Ceniony jest przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość białka roślinnego i wykorzystywany jest w dietach osób borykających się z problemami układu krążenia, które dążą do ograniczenia spożywania mięsa. Bób bogaty jest w potas, wapń, fosfor, żelazo, cynk, natomiast nie zawiera praktycznie sodu. Zawiera witaminy: C, A, K, z grupy B, bardzo dużo kwasu foliowego, który jest niezbędny w rozwoju człowieka w okresie prenatalnym. Dlatego kobiety w ciąży w szczególny sposób dbają o odpowiednią ilość w swojej diecie. Spożywanie bobu ponadto reguluje ciśnienie krwi, eliminuje nadmiar cholesterolu, wspomaga leczenie niedokrwistości zarówno spowodowanej niedoborem żelaza jak i witaminy B12. Gotowany bób ma dość wysoki indeks glikemiczny. Niektóre leki wykorzystywane w walce z chorobą Parkinsona produkowane są na bazie bobu.
Bób należy do roślin ciężkostrawnych, jednak odpowiednie jego przygotowanie może niwelować ewentualne wzdęcia.
W kuchni stanowi dobry dodatek do sałatek, zup, kremów, sosów.