Sposób przygotowania:
Borówkowy sernik w kałuży
Galaretkę rozpuszczamy w 400ml wody. Dodajmy cukier do smaku. Odstawiamy do ostudzenia. Kiedy będzie już zimna ( ale cały czas płynna ) dzielimy ją na 2 części. Jedną z nich dokładnie mieszamy z serkiem. Dodajemy 3/4 owoców. Mieszamy. Przekładamy do miseczki ( u mnie taka na zupę , wyłożona folią spożywczą ). Wyrównujemy powierzchnię serniczka i wstawiamy do lodówki. Do drugiej galaretki wsypujemy pozostałą część owoców. Mieszamy. Kiedy sernik w lodówce się zetnie wylewamy na niego galaretkę z owocami. Chłodzimy w lodówce około 2-3 godzin. Po tym czasie możemy przystąpić do wyciągania sernika i dekoracji. Jeśli sernik zrobiony był w miseczce to przed wyjęciem umieszczamy całą miseczkę na 1-2 minuty w gorącej wodzie, uważając, aby woda nie dostała się do środka. Dzięki temu sernik powinien bez problemów "wyjść" po odwróceniu miseczki do góry nogami.Składniki sosu gotujemy w małym garnuszku ok.5 minut. Studzimy. Powstałym sosem i borówkami dekorujemy sernik. Smacznego!
Halny
jaNina
Gość
mala-madzia
Piąteczka ;)