Sposób przygotowania:
Botwinka na zimę
Młode pęczki botwinki myjemy dokładnie, jak są małe buraczki przy niej, to je również myjemy. Kroimy wszystko na drobno. Wodę z łyżką octu i solą zagotowujemy w większym garnku. Dodajemy pokrojoną botwinkę i gotujemy na małym ogniu wszytko około 5-7 minut.
Wyparzamy słoiki i pokrywki. Wkładamy do nich jak najciaśniej liście z niewielką ilością wody. Zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem aż do wystygnięcia. Wodę z buraków również można zamknąć w słoiku i dodawać do zupy.
Wyparzamy słoiki i pokrywki. Wkładamy do nich jak najciaśniej liście z niewielką ilością wody. Zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem aż do wystygnięcia. Wodę z buraków również można zamknąć w słoiku i dodawać do zupy.
![Botwinka na zimę Botwinka na zimę](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/botwinka-na-zime-367197.jpg)
![Botwinka na zimę Botwinka na zimę](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/botwinka-na-zime-367198.jpg)
![Botwinka na zimę Botwinka na zimę](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/botwinka-na-zime-367199.jpg)