Sposób przygotowania:
Botwinka na zimę
Młode pęczki botwinki myjemy dokładnie, jak są małe buraczki przy niej, to je również myjemy. Kroimy wszystko na drobno. Wodę z łyżką octu i solą zagotowujemy w większym garnku. Dodajemy pokrojoną botwinkę i gotujemy na małym ogniu wszytko około 5-7 minut.
Wyparzamy słoiki i pokrywki. Wkładamy do nich jak najciaśniej liście z niewielką ilością wody. Zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem aż do wystygnięcia. Wodę z buraków również można zamknąć w słoiku i dodawać do zupy.
Wyparzamy słoiki i pokrywki. Wkładamy do nich jak najciaśniej liście z niewielką ilością wody. Zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem aż do wystygnięcia. Wodę z buraków również można zamknąć w słoiku i dodawać do zupy.