Sposób przygotowania:
Botwinka na rosole :
Obrać warzywa ( marchew pokroić w talarki) .Włożyć z mięsem , liśćmi laurowymi , zielem angielskim i kostką bulionu drobiowego do garnka i zalać woda . Gotować 30 minut. Dodać obrane i pokrojone w ósemki ( lub drobniej ) ziemniaki i dalej gotować. Botwinkę umyć i drobno usiekać w paseczki. W woku lub na dużej patelni rozgrzać masło i olej .Wrzucić na tłuszcz botwinkę i smażyć ją 3 minuty mieszając .Z wywaru wyjąć mięso , pietruszkę, por i seler . Wrzucić podsmażoną botwinkę i ½ pokrojonego koperku. Gotować na małym gazie 10 minut. Zabielić śmietaną .Doprawić do smaku odrobiną barszczu czerwonego w płynie lub ze słoiczka lub sokiem z cytryny, solą i mielonym pieprzem . Podawać dodając do każdego talerza jajko na twardo pokrojone w ósemki i posypaną reszta pokrojonego koperku. Spotkałam się z dodaniem w ostatniej fazie gotowania ząbka czosnku- ja nie dodaję . Z mięsa i warzyw wyjętych z zupy można zrobić farsz do pierogów lub krokietów , lub obrane mięso włożyć do zupy.