Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Botwinka na rosole :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Doskonała zupa na sezon .A i po za sezonem można zrobic jak ktoś zadbał o zawekowanie lub zamrożenie botwinki na zimę .

Botwinka na rosole :

Składniki:

Botwinka na rosole :

 

  • 1 ćwiartka kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 małego selera
  • ¼ pora
  • 1 pęczek botwinki
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra
  • ½ pęczka koperku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 4 średniej wielkości ziemniaki ( najlepiej młode )
  • pieprz mielony
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki 18% ( lub 30 % )
  • barszcz czerwony w płynie lub w proszku ( lub sok z cytryny )
  • 3 szklanki wody
  • sól
  • 3 jajka na twardo

 

Sposób przygotowania:

Botwinka na rosole :
Obrać warzywa ( marchew pokroić w talarki) .Włożyć z mięsem , liśćmi laurowymi , zielem angielskim i kostką bulionu drobiowego do garnka i zalać woda . Gotować 30 minut. Dodać obrane i pokrojone w ósemki ( lub drobniej ) ziemniaki i dalej gotować. Botwinkę umyć i drobno usiekać w paseczki. W woku lub na dużej patelni rozgrzać masło i olej .Wrzucić na tłuszcz botwinkę i smażyć ją 3 minuty mieszając .Z wywaru wyjąć mięso , pietruszkę, por i seler . Wrzucić podsmażoną botwinkę i ½ pokrojonego koperku. Gotować na małym gazie 10 minut. Zabielić śmietaną .Doprawić do smaku odrobiną barszczu czerwonego w płynie lub ze słoiczka lub sokiem z cytryny, solą i mielonym pieprzem . Podawać dodając do każdego talerza jajko na twardo pokrojone w ósemki i posypaną reszta pokrojonego koperku. Spotkałam się z dodaniem w ostatniej fazie gotowania ząbka czosnku- ja nie dodaję . Z mięsa i warzyw wyjętych z zupy można zrobić farsz do pierogów lub krokietów , lub obrane mięso włożyć do zupy.