joanna3

joanna3

Szef Kuchni
[Przepisów: 38]

Botwinka na zimę w słoikach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Botwinka – potrawa przygotowana z młodych liści i korzeni buraka ćwikłowego. Pasteryzowana w słoikach będzie super bazą do zupy zabielonej śmietaną z dodatkiem jajka zwłaszcza zimową porą.

Botwinka na zimę w słoikach

Składniki:

Botwinka na zimę w słoikach

 

  • 2 pęczki botwinki
  • 3 buraczki ćwikłowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka cukru
  • 0,5 łyżki soli
  • 5 łyżek octu
  • 1 szklanka wody
  • zielony koperek
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Botwinka na zimę w słoikach
Pęczki botwinki myjemy i oczyszczamy z nitkowatych korzeni. Kroimy z łodygami i liśćmi.Buraczki kroimy w słomkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach.Z wody soli,cukru i octu robimy zalewę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i zagotowujemy.Do zalewy wrzucamy buraczki i gotujemy 1 min.Dodajemy botwinkę oraz pokrojony koperek do smaku.Podduszamy i przekładamy do słoików.Pasteryzujemy 15 min.