iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Botwinka na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Botwinka na zimę letni klimat zamknięty w słoiczku

Botwinka na zimę

Składniki:

Botwinka na zimę

 

  • 2 bukiety botwinki
  • 4 szt buraczki młode dość duże
  • 4 cm chrzanu świeżego
  • 2 łyżki cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki soli
  • 1 bukiecik koperku świeżego
  • 1 szklanka wody
  • 5 łyżek octu jabłkowego

 

Sposób przygotowania:

Botwinka na zimę
Botwinkę myjemy pozbywamy się brzydkich liści. Buraczki młode obieramy. Botwinkę kroimy , buraki ścieramy na tarce duże oczka. Koperek kroimy drobno.Czosnek i chrzan świeży ścieramy na tarce małe oczka. Do miski wkładamy pokrojoną botwinkę, koperek, starte buraczki, chrzan i czosnek. Mieszamy. W szklance wody mieszamy sól i cukier - zawiesinę wlewamy do miski z warzywami. Mieszamy. Wlewamy ok 5 łyżek octu jabłkowego -mieszamy. Nasza botwinkę nakładamy do słoiczków. zakręcamy i pasteryzujemy ok 25 min.